Fattigdom og Grandiosa på julaften…..

Leste i avisa i dag om en 3 barns far som måtte servere Grandiosa på julaften…

Syns det holder nå med folk som står frem i avisene og klager på akkurat det. Det er unødvendig og absolutt ikke noe man MÅ gjøre. Maten på julaften kan man gjøre noe med hvis man vil. Det er mye annet resten av året som man ikke greier gjøre noe med og trenger hjelp med. 

Skrev denne kommentaren på facebook ang saken…

Blir så irritert. Det er IKKE noe problem å lage til en fin jul og lage masse gode minner selv om man har dårlig råd. Jeg har aldri hatt god råd, men vi har hatt ordentlig julemiddag og gaver allikevel. Jeg følger med i tilbudsblader og kjøper ei ribbe med en gang jeg ser det er tilbud. Det er alltid tilbud på det man trenger fra tidlig i November. Jeg kjøper litt og litt. Bruker mye First Price, det er billigere enn merkevarene og smaker like godt. Vi voksen bør kunne omstille oss og glede oss over å ha mat på bordet, selv om det er billigvarer. Jeg tror ikke barn tenker på det i det hele tatt. De ser på helheten og koser seg uansett, hvis vi foreldre ikke henger oss opp i det vi ikke har. Vi må snakke med unga om at vi ikke har så mye penger, men også om at vi har det vi trenger og lære dem å glede seg over det de har. Unga mine har aldri fått dyre gaver, men de blir glad for de gavene de får. Det er ofte ting de trenger. Jeg kjøper mange små billige ting, enn en stor dyr en. For å gjøre det litt mer spennende så finner jeg på andre måter å pakke inn på. En gang pakket jeg pakkene til alle 3 gutta inn i en stor eske. Under treet var det veldig stusselig ut. Men å se ansiktet til minstemann da han åpnet den store esken og så alle de små pakkene som lå i den, det var LYKKE 🙂 Og han sier enda at det var den beste gaven..Sokker, underbukser og litt annet de trengte.
Når man sier at man MÅ spise Grandiosa på julaften…Da blir jeg sur, det er det største tullet jeg hører.
Grandiosa er dyrt. De som gjør det kunne kjøpt mye mat for den summen de bruker på pizza. Hvis de tenker litt og starter tidlig å handle inn. Er det helt umulig så går det også an å ta seg en tur på NAV og spørre etter hjelp. Det er som regel ikke så vanskelig å få hvis man er helt ærlig og forteller hvordan det er. Det har jeg måttet gjøre mange ganger. Det er flaut og absolutt ikke moro, men man må tenke på ungene. Og da går det.
Nå må folk begynne å bruke hue og ikke gjør ting så mye verre enn det de er…
Prat med ungene om familiens økonomi. Livet er vondt for oss som er voksne og sliter med penger, men ikke la de store problemene gå utover ungene.
Når alt er betalt her så har ikke vi så mye penger igjen å leve for. Men vi greier oss. Vi har aldri dyre middager. Vi kjøper det meste på tilbud. Vi bruker veldig mye av billigmerkene. Vi kjøper det vi trenger, en gang i blant hvis vi har litt ekstra så kjøper vi også litt ekstra og koser oss med. Vi greier aldri å spare penger. Mye fordi de sjeldne gangene jeg har litt ekstra penger så går det til noe vi kan kose oss med, glede oss over. Vi kjøper klær når vi trenger det, ikke bare fordi vi har lyst på.
Selvfølgelig skulle jeg ønske jeg eide ett hus så ungene kunne ha ett sted de visste var vårt, ett sted å komme hjem til som de visste er der uansett. Når man leier så vet man aldri når det er ett nytt hjem. Plutselig så må man flytte og begynne på nytt. Det er ikke moro.
Selvfølgelig skulle jeg ønske jeg hadde en ny, god og trygg bil. Så jeg kan kjøre hvor jeg vil, og kjøre ungene dit de vil. Men vi har alltid brukt beina eller buss. Det er ikke noe problem, hvis man ikke lager ett problem av det.
Nå bor jeg på Hvittingfoss, er akkurat blitt aleine og har absolutt ikke mye penger. Jeg har ikke bil, og det er forferdelig dårlige bussforbindelser. Så jeg kommer meg ikke til andre butikker enn de som er her for å handle inn til jul.
MEN……Jeg gleder meg allikevel. Jeg synes jeg er veldig heldig som har Spar rett over veien. Det er en dyr butikk, men når jeg følger med på når de har tilbud på ribba som er det dyreste jeg trenger til julemiddagen. Vi dropper pinnekjøttet i år, det har jeg ikke penger til. Jeg venter på tilbud på julepølsa, så får vi se hvor mye det er for innmatpølse om jeg har penger til den. Medisterkakene lager jeg selv av vanlig medisterdeig. Poteter og annet tilbehør trenger ikke koste allverden det heller.
Så skal jeg sette meg og kikke litt på nett om jeg finner småting til julegaver. Det er alltid noe de trenger.
Dere foreldre som bare ser det som IKKE er bra.
Vær så snill og se litt på ungene deres. Snakk med dem. Lær dem å glede seg over de små tingene. Lær dem at selv om dere ikke har alt det ALLE andre har (det er egentlig veldig få som har alt) så har dere det dere trenger. Kjøp inn tidlig og billigvarer, Gjør det beste ut av det, dekk bordet, tenn lys og sitt sammen. Smil og snakk sammen. Se på ungene deres, jeg er helt sikker på at dere kommer til å se lys i øynene deres. At dere kommer til å høre glede i stemmen deres…..
Akkurat den dagen så MÅ du legge bort de økonomiske problemene og bare se de små tingene som skjer rundt deg.
Kos deg sammen med familien din.
Når ungene har lagt seg kan du ta frem bekymringene dine igjen….Men tenk også på ungene dine som ligger med verdens beste følelse i kroppen. De har hatt en fin dag sammen med deg. Selv om smilet ditt kanskje ikke har nådd helt frem til øynene. Selv om sorgen over problemene alltid sitter som en klump i magen. Selv om du vet at når du blåser ut lysene og det blir stille i huset så kommer tankene til å slå deg rett i bakken…….Du MÅ ikke la det ødelegge dagen for ungene dine….
Når ting blir mørkt og tungt så kan du ta frem bildene og minnene om jula. Ikke tenk på alt du hadde inni deg, legg merke til alt du hadde utenfor.
Se de små tingene, se gleden i barna dine.
Julaften er den dagen i året du virkelig kan “glemme” økonomiske problemer…..Det kommer ikke post med regninger og inkassovarsler i postkassa….Ingen kreditorer ringer og sier du skylder så og så mye og hvor mye kan du betale i mnd. Butikkene stenger tidlig og du trenger ikke gå ut blant andre og føle at de ser på deg at du ikke er “normal”
Du kan bare være hjemme sammen med de som betyr aller aller mest for deg….Bare det og tenne noen lys rundt i stua og sette på litt julemusikk får livet til å føles bittelitt bedre.
Jeg ønsker alle sammen en riktig god jul og håper alle greier slappe av og legge bekymringene litt til side i adventtiden og spesielt på selve julaften.
Ta godt vare på deg selv og familien din <3 Husk at du er verdifull og den eneste som kan gjøre julaften til verdens beste dag for ungene dine….og deg selv 🙂
Du har lov til å kose deg og glede deg….Selv om du ikke har orden på økonomien din.
Masse klemmer fra meg som virkelig gleder meg, selv om jeg vet at jeg aldri har hatt penger til mer enn det vi absolutt trenger. Og som må snu på hver eneste krone, og regne over alt som skal handles inn til jul…Men jeg vet vi kommer til å få en fin julaften 🙂